Kunstværket

Mette Rishøj om kunstværket og arbejdet hermed:

Da jeg blev kontaktet med henblik på at lave en workshop med en gruppe elever i anledningen af Nørbæk Efterskoles 50 års jubilæum, var det med det samme tydeligt for mig, hvor god en ide et fællesmaleri er på en skole som Nørbæk. Da elevernes styrke er at læse i billeder, som de fleste kunstnere netop gør, var det helt oplagt at mødes i dette fælles sprog, som alle har ens vilkår for at aflæse.

For at give eleverne mest muligt ejerskab over deres værk, var det vigtigt for mig, at de kunne forholde sig til motivet. Det var nemt at pege på skolens bygninger som motiv, både pga. den fine arkitektur og hovedbygningernes placeringer, stenen og indkørslen, der giver en fornemmelse af at ankomme til en mindre herregård. Eleverne arbejder og bor i bygningerne, og kender dem ud og ind – men alle bliver blinde for detaljer i dagligdagen, og dette ville give dem en mulighed for at genopdage skolen.

Når man maler bestemte bygninger, ser man dem på en helt ny måde – man opdager detaljer, og skal beslutte hvilke elementer, der er vigtige i maleriet: I dette tilfælde i vores fælles fortælling om Nørbæk Efterskole. Skal flagstangen med etc.? De fleste ting blev debatteret livligt, til stor fornøjelse og til tider frustration. Eleverne kom flittigt med ideer, fx var det deres ide, at vinduerne skulle have den farve, lokalerne har indvendigt. Det fantastiske ved malerier er, at de kan fortolke og fortælle.

Vi har leget med perspektivisk forskydning, så bygningerne er placeret ’forkert’. Bygningerne ikke ser helt ud som i virkeligheden, der er ting, der er lagt oven i hinanden og skaber dynamik, forvirring og overraskelse. En slags optisk bedrag. Det er vigtigt for mig som kunstner, at dem, der i fremtiden kommer til at se maleriet hænge på skolen, bruger et øjeblik på helt at forstå, hvad de ser. At eleverne får en forståelse af, at ting kan være anderledes end det lige ser ud til.

At vi ikke kan leve uden det skæve, det anderledes og det legende. Tak til elever og lærere på Nørbæk Efterskole for indsatsen og tilliden.

Tillykke med jubilæet.

VH Mette Rishøj

www.metterishoj.dk

Se eventuelt også timelapse video af selve processen, filmet af Emil Schrøder Jørgensen, her