Danskhold B´s elever har brugt dansktimer på at skrive om, hvad der er anderledes ved at gå på efterskole i stedet for at gå i folkeskole. Du kan læse med her.
monkey park21

Folkeskole-livet

Folkeskole-livet er mere ligerettet. Den går efter en tidsplan, som SKAL holdes ellers går der ged i undervisningen. Der er heller ikke plads til alle sådan et sted. Det vil sige, at de folk der ikke er gode nok til dansk bare bliver taget ud af undervisningen og måske mobbet resten af sit liv, mens man går på folkeskolen. Livet der er meget hård ved en person, som har det sådan.

 

Man får ikke det samme forhold til ens klassekammerater og man kommer måske heller ikke så tæt ind på sine gode venner. Venskabet kan nemt og hurtigt brydes.

 

Der er ikke så meget tid, til hver enkelt elev. Det hele skal gå hurtigt og fælles. Man kan sige noget og bliver måske ikke set af lærerne, fordi der kun er en lærer til omkring 20-29 elever pr. klasse. Det er jo helt skudt i hovedet. Det kan undervisningsministeren bare ikke se. 

 

I folkeskolen skal man selv vælge vennerne til eller fra. Hvad man vil fortage sig, og hvad man ikke vil fortage sig. Folk har ligesom deres eget liv, efter skolen er slut, så det er ikke lige nemt at kunne finde tid til vennerne. Frem for hvis man gik på en efterskole.

 

 Når man går på en folkeskole er ens mor og far der for en hver dag. De er der altid. Kommer hvis du ringer eller har brug for dem. Det tager længere tid for en og finde ud af, hvordan man skal løse ens problemer.  Det allerbedste er maden du får, er altid din mors hjemmelavet mad fra bunden af. Det er altid dejligt.

 

Efterskole livet.

Når man går på efterskole, skal man leve med dem der går på efterskolen. Om man nu kan lide dem eller ikke. Så skal der være plads til alle sådan et sted. Man går ud fra et ”ikke mobbe” miljø. Alle er lige, lige meget hvad. Man står op sammen og går i seng sammen. Man er sammen 24 timer i døgnet, spredt ud på 5 dage og måske hele ugen. Det kan man selv vælge til og fra. Man står op efter et skema som er lavet på forhånd plus man går også i seng efter dette skema.

 

 Venskabet på en efterskole bliver meget mere knyttet og stærkere. Fordi man er sammen i hele tiden.

Fritiden foregår også sammen med vennerne på efterskolen.

 

Alt er helt anderledes i et ophold på en efterskole. Man lægger virkelig sit liv i det og lader folk komme helt ind. Når man ikke er sammen med dem, savner man dem. Hvis man ikke snakker med dem, tænker man på dem. Det er venner for livet, der kommer ind i livet der. Noget som holder, lige meget hvad der sker.

 

Folk bliver mere modne, selvstændig og bliver mere selvsikker på sig selv og sine handlinger. Af det lærer du også at din mor ikke altid er der for dig. Du lærer at klare dine egne problemer. Du får dem selv løst rigtig og gjort noget. Du lærer at begå dig i din hverdag på en helt anderledes måde, end hvis du boede der hjemme.

 

Du får det, du skal have for at have en sund kost. For det søger køkkenpersonalet for. Så er det kun ens egen skyld, hvis man ikke bliver mæt. Fordi man ikke kan lide maden osv.

 

Du kommer til at skulle træffe nogle svære og hårde valg, mens der også kan være nemme valg, der skal træffes. Det kan komme til at afhænge af, hvordan det bliver resten af efterskolelivet, men lige meget hvad. Så er ens venner der for en. De vil altid bakke en op i, at det du gør ikke vil komme til at ændre noget i mellem dem og dig. For de er der i modgang og i medgang. Selv når du er allermest ked af det, er de der for en. Man kommer til at lære hinanden at kende så godt. Så man slet ikke kan gemme noget, hvis der er noget galt. De ville kunne se det på ens ansigtsudtryk, også hvis man prøver på at gemme det væk. Det er det man kan kalde for ægte venner. Venskabet vil holde for livet.

rapelling

Jeg synes det var fedt i folkeskolen, men det er meget federe på efterskolen, man savner mange af dem derhjemmefra, men det komme man nok hurtigt over, men mangler nok også sin mors gode mad, men efterskolen laver også godt mad.

 

Det er rigtigt hyggeligt oppe på en efterskole, i forhold til en folkeskole kommer man mere ud sammen med menneskene hver dag og bare hygger sig.

Hvis man havde været derhjemme, kom man bare hjem og satte så og så noget tv eller noget.

Men her oppe er man sammen med nogle hele tiden, der sker næste hele tiden noget.

 

Men savner dem der hjemme og vil nogle gang også gerne hjem til sin familie, det er noget helet andet, nu hvor jeg kommet på efterskole, der ser jeg ikke min familie så tit eller venner.

rap02

Hjemmefra: når man går i folkeskolen kommer man hjem efter skolen. Det gør man ikke på efterskolen, fordi det er der, hvor man er næsten hele tiden. Man får andre venner på en anden måde, fordi man er sammen med dem hele tiden. Man kommer til at stå på egne ben.

Den man kommer til at bo sammen med, det er en lille udfordring til at starte med, men med tiden bliver det et lille sammenhold man får der.

De værksteder man bruger i valgfag må man også bruge i fritiden.

img_5545

Der er en stor forskel på at gå på Nørbæk i forhold til sin folkeskole. På Nørbæk der har vi det alle sammen svært ved at læse, skrive, regne og meget mere. Så vi er meget ens i forhold til i folkeskolen, der blev man drillet, hvis man ikke kunne læse eller stave rigtigt til nogen ord. Man lærer meget mere på Nørbæk, man får den hjælp, man skal bruge.

 I folkeskolen havde man nogen, man gik med hele tiden, men det har man ikke på Nørbæk der er man nemlig sammen alle sammen. Man er meget social, når man går på efterskole, men selvfølgelig så er der jo også nogen venner, som man går med mere end andre, det vil der jo altid være.

 Man for også et helt andet forhold til de lærere, der er her på Nørbæk. Fordi at man er sammen med dem hele tiden, man har dem i timerne og er sammen med dem i fritiden på en hel anden måde. Det går man jo ikke i folkeskolen, der havde man dem bare i de timer, man skulle ha’ dem i og så havde man fri eller pause.

Når man går på Nørbæk, så er der frokost kl. 12.15, der skal alle elever ned og spise i spisesalen. Det skal man ikke i folkeskolen, der skal man selv ha’ sin egen mad med eller ha’ nogen penge med, så man kan købe noget mad i kantine eller i Super brugsen.

Timerne på Nørbæk de er også meget anderledes i forhold til folkeskolen, på Nørbæk der for man den hjælp man skal bruge og vi har også vores værktøj. Når man starter på Nørbæk så for man CD-ORD på sin computer ,for det skal man bruge i næsten alle timerne. Du skal altid ha det tændt, når du skal ha dansk, ellers skal du kun have det tændt hvis din lære siger at du skal.

I fritiden på Nørbæk kan man lave det som man lige har lyst til, du kan tage til Randres efter skole, være på skolen eller tag til Fårup på grillen eller spar. Når man går i folkeskole, så kan du jo også godt det, men det er bare en anden måde at være sammen med sine venner på, når man går på efterskole. Det er ikke det samme som man laver med sine venner i fritiden når man går i folkeskole og efterskole.

Når man går på Nørbæk så har man jo et værelse, men alle værelse de er ikke ens. Der er flest 2 mands værelse, men der er også nogen 4 mands værelse på Nørbæk. Det er det eneste sted som man sådan har privatliv, det er ens værelse. Når man gik i folkeskole så havde man jo kun det værelse der hjemme, men man havde også hele sit hjem som sit privatliv. Det har du ikke på en efterskole, der er du social med alle når du er alle de fælles steder.

tjekkiet lb 4

Vi har andre mødetider. På den gamle skole mødte vi kl 8.00 og havde fri kl 15.25. Her på efterskolen starter skolen kl 8.15. og slutter omkring kl 15.00.

Jeg går i en meget større klasse her, på den anden skole var vi kun 6 elever i klassen.

 

Her har jeg dansk, engelsk og matematik. på min gamle skole havde jeg mange flere fag. Jeg har flere ting, der skal gøres her på skolen, vi skal sørge for at den er ren og ikke ligner noget der er løgn. det skulle jeg ikke på min gamle skole.

 

Jeg bor jo på skolen, så fritiden er anderledes end på min gamle skole. Når jeg har fri for timer, så må vi næsten lave hvad vi ville. På den gamle skole havde vi et program for, hvad jeg skulle lave i fritiden.

 

Her på skolen er man sammen på en anden måde end dem fra folkeskolen. Her skal man bo sammen i et år. I folkeskolen mødtes man mest i skolen og nogle gange der hjemme.

 

Men der er meget forskel på folkeskole og efterskole. Her på efterskolen skal vi alle gøre noget for at få det hele til at fungere. I en folkeskole er det ikke så meget elevernes ansvar for at få den til at fungere. Vi har et størrer ansvar her end på min gamle skole.

img_5538

I folkeskolen fik man ikke den hjælp man havde brug for. At komme her ud på efterskolen er en stor hjælp for mig. Jeg er blevet bedre til mange ting, ikke bare skolen men forskellige ting. Der er stor set altid 2 lærere på i hver time. Og det vil sige, at man kan komme videre med det samme, stort set. I forhold til folkeskolen så kunne man sidde og vente i 15-20 min. bare for at få hjælp og når man endelig fik hjælp, så sad man hurtig fast igen, fordi det var alt for svært. Også begynder man jo bare med at kigge efter sidemanden, og det gør det bestemt ikke bedre. I folkeskolen er man jo kun sammen i 5-6 timer, eller hvor meget det nu er. Herude er man jo sammen med alle fra efterskolen fra søndag til fredag, det kan godt være, at det lyder af meget, men dagene går utrolig stærk.

img_5553

Det der er med efterskoler er, at man får et helt specielt forhold til hinanden, som man bare ikke kan sætte ord på.

Det er svært at skulle vænne sig til ikke at være der hjemme mere og ikke at få mor`s mad hver dag, det skal man lige vænne sig til.

Det fede ved at gå på efterskole er alle de opleveser, man får med nogle, man først lige har mødt.

Det er også helt vildt i starten når man skal ind og bo sammen med en fremmed, det mærkeligt den første uge.

img_5572

Sammenhold og venner

Det gode er ved at gå på efterskole i stedet for folkeskole er, at man er mere sammen med vennerne efter skoletid, og der er mere sammenhold på en anden måde end på en folkeskole. Mens man i folkeskolen tager hjem og ikke snakker med sine klassekammerater så meget andet end sine venner.

 

Hjemmefra

Når man er på en efterskole kan man også have en fornemmelse af at være flyttet hjemmefra, da man ikke har sine forældre ved en til at gør rent for én, og at man selv skal klare sine problemer og komme til tiden.

 

Hygge

På en efterskole kan man hygge sig noget mere sammen, da man er på skolen hele dagen.

tjekkiet lb 3

Da jeg gik på min gamle skole var dagen ikke så sjov for mig, fordi jeg følte jeg var meget mere bag ud i forhold til alle de andre, fordi de bare kunne deres ting og det var sværere for mig og gøre de samme ting som de andre kunne. Lige meget hvor meget jeg prøvede, kunne de andre bare gøre det bedre end jeg kunne, og det endte med at jeg gav op.

Lærerne prøvede at hjælpe mig tilbage, men det gjorde det værre, de prøvede at få mine klassekammerater til at hjælpe mig, men det hjalp heller ikke. Selvom jeg godt vidste de bare ville hjælpe mig, kunne jeg ikke lide tanken om, at jeg fik en anden behandling end de andre fra min klasse. Jeg snakkede med mine forældre og mine lærere om, hvordan jeg havde det, og min mor følte også, at skolen på en måde havde tabt mig på gulvet og ikke rigtigt kunne give mig den hjælp, jeg i virkeligheden havde brug for. Så vi valgte, at jeg skulle på en efterskole, hvor de kunne hjælpe mig, og hvor jeg måske kunne få lov at føle det, som om det var helt normalt for mig og ikke sådan, at jeg følte mig anderledes.

 

Jeg tog ud og kiggede på nogle skoler, der havde de hjælpemidler, jeg skulle bruge, men jeg følte stadig, at jeg var anderledes. En dag kom jeg op på Nørbæk og for en gang skyld følte jeg mig ikke anderledes og efter at have snakket med nogen af dem fra skolen og hørt om skolen og skulle snakke med en lærer, var jeg sikker på, at det var her, jeg ville gå. Alt virkede så normalt, søde lærere, gode klassekammerater og masse af ting og lave.

Nu hvor jeg går her, føler jeg mig mere og mere hjemme her, og jeg kender mere til den hjælp jeg bruger og er glad for at bruge den. Alle de dejlige mennesker, der går her, gør det endnu bedre, og nu er jeg begyndt at se tingene på en helt anden måde. Jeg føler og ved, at jeg får mere hjælp her end på min gamle skole, og jeg føler overhovedet ikke at Nørbæk vil tabe mig på gulvet ligesom min gamle skole.

tjekkiettw15

På en efterskole får man gode venner og i fritid til at være sammen med vennerne hele tiden. Det er sjovt at gå på efterskole, og der er god mad, og man kan kommer i praktisk arbejde. Det er sjovt at komme i praktisk arbejde,  og så kan lave alle de ting, man ikke kan laver derhjemme. 

giant swing o2

Hvad er anderledes ved at gå på Nørbæk efterskole i stedet for min gamle skole?

 

Venner:

Vennerne på Nørbæk efterskole får man hurtigt, hvis du bare gider og snakke med nye mennesker, være imødekommende. Vennerne kan blive nogle af de bedste, du har haft i dit liv.

 

Mødetider:

Det er vigtigt, du møder til tiden på Nørbæk efterskole, for ellers gør du det surt for de andre, der kommer til tiden,

 

Skoledag:

Om mandagen vi starter med at skulle gå ud til en sten om morgenern. Der står vi ca. 15 minutter, bagefter går vi tilbage og får morgenmad på skolen. Det kan være boller, havregryn, franskbrød, osv.. Bagefter skal vi op på værelset og gøre lidt rent. Efter læreren har været oppe og tjekke os, skal vi ned i salen. Der synger vi en sang og får nogle meddelelser. Efter det bliver vi sendt ud på danskholdene.

 

Fritiden:

Der kan du spille fodbold nede i hallen, løbe en tur, styrketræning på skolen eller oppe i Fårup, tage på grillen, købe ind i Super Spar oppe i Fårup, være sammen med vennerne, tage ind til Randers og shoppe eller bare gå rundt i byen sammen med dem, du nu vil.

 

Fælleskab:

Nørbæk efterskole har et meget godt fælleskab, men tror også det har noget at gøre med, at vi er sammen hele dagen og hele ugen. I forhold til folkeskolen, hvor man kun er sammen om dagen og måske også efter skolen. Men på efterskolen sover man jo også sammen, så det bliver til meget mere, tror det er derfor det bliver et meget bedre fællesskab, man har sammen, fordi man er meget mere sammen.

 

Ting vi skal:

Vi skal møde til tiden, vi skal i køkken, vi skal i rengøring, vi skal i pedel, vi skal kommer til tiden, når vi har fælles mad.

 

Naturen:

På Nørbæk efterskole har vi en å, der løber lidt neden for skolen, og vi har også to store søer, hvor der går store gedder i. I åen er der også fisk.

 

Værelserne:

På Nørbæk efterskole bor vi på 4 eller 2 mands værelser. Vi er delt op i drenge og piger værelser.

 

Fagene:

På skolen har vi dansk, engelsk, matematik, idræt, værkstedsfag, historie fortælletime.

 

It, Cd-ord og hjælp:

Cd-ord skal vi helt bruge i timerne, fordi det hjælper os med at blive bedre til og læse og skrive. Med cd – ord kan vi få alt det læst op, som vi skriver. Vi kan også få forslag til, hvad vi kan skrive, eller hvis der er et ord vi ikke lige kan stave til, kan vi også få hjælp til det.

 

Hvad jeg selv synes:

Jeg synes selv det er ret godt og komme på efterskole, fordi jeg selv synes, jeg har lært meget mere, end jeg gjorde i de 9 år, jeg gik i folkeskole. Men i starten gad jeg ikke rigtig, fordi jeg ikke vidste, hvad det gik ud på. Jeg er rigtig glad for, jeg gjorde det. Har også hørt fra nogle, at et efterskole år svar til 7 folkeskoleår, fordi man lærer så meget af og gå på efterskole. Det, ville jeg nok også sige, passer meget godt.

motor14

I folkeskolen fik mange ikke så meget hjælp, som man gør på efterskole. I folkeskolen sad man i mange minutter, før man fik hjælp, og man kunne bare sidde i klasse og ikke lave en pind. Der er næsten altid to lærere i en klasse til at hjælpe eleverne her på efterskolen, og man kan ikke sidde og hænge. Det er der ikke på en folkeskole, der var kun en lærer på en folkeskole. Der er heller ikke de samme venskaber på en folkeskole, som der er på en efterskole. Man er hele tiden venner omkring sig. Når man er lidt ked af det, så er det også rart, at vennerne er der. I folkeskolen er man kun sammen 6-7 timer med sine venner, og så skal man jo hjem. Men man kan jo godt tage en ven med hjem, men de er ikke sammen med en hver dag. Det er de på efterskolen.  Man kommer også til at lære læreren meget bedre at kende på en efterskole end i folkeskolen. Det er også fedt, at man kan gå ud i træværkstedet og de andre værksteder, når man har fri på efterskole. Det er også fedt, at man kan lave nogle fritidsaktiviteter, når man har fri fra skoletimerne, og vi kan komme ud og sejle kano, man køre crosser, man kan cykle en tur, hvis det er det man vil.

img_5549

Man savner sin folkeskole i starten. Jeg savner også mine venner og veninder i folkeskole, På nogle punkter ville jeg ønske at man kunne spole tiden tilbage og stadig gå i folkeskole. Men på den anden side, vil jeg ikke kunne undvære alle de dejlige mennesker på efterskole. I starten havde jeg bare alt for meget hjemve. Jeg kunne virkelig ikke holde det ud. Men så blev det meget bedre. Nu er jeg blevet vant til en anden hverdag.

img_5557

Det bedste, det er at man har en kontaktlærer, det er godt.

Man har altid en ven. Man bor med en.

Der er fællesskab og sammenhold.

I fritiden er der altid noget og lave.

Man kan gå over i værkstederne, og der er mange forskelige ting og lave.